decembra 09, 2010

Vanilkové rožteky

  • 340 g masla (studeného)
  • 100 g práškového cukru420 g hladkej múky 
  • 160 g mletých vlašských orechov 
  • Štipku soli
  • Vanilkový cukor s pravou vanilkou na obalenie

Maslo nakrájajte na kocky a spracujte s ostatnými surovinami na pevné cesto (pracujte rýchlo, aby maslo nepovolilo). Cesto nechajte v chlade niekoľko hodín alebo cez noc odpočinúť. Pred spracovaním ho nechajte dôjsť na izbovú teplotu. Potom z neho odkrajujte kúsky; najbežnejší spôsob je vytvárať valčeky a tie potom ohnúť do tvaru rožkov.  
Rúru predhrejeme na 180 ° C, teplovzdušnú na 160 ° C. Rohlíčky klaďte na plech a pečte približne 12-15 minút, podľa výkonnosti rúry. Po upečení ich nechajte na plechu krátko vychladnúť a potom ich ešte teplé obaľujte vo vanilkovom cukre. 
Tipy:
  • Do rohlíčkov sa používajú lieskové oriešky aj mandle, ale zo všetkých najvýraznejšie chuť majú vlašské orechy. Olej, ktorý obsahujú, cesto navyše výrazne zvláčni. 
  • Keď vám dôjde hladká múka, pokojne použite polohrubú.
  • Iné ako teflónové plechy pred pečením rozhodne vymažte alebo ich vyložte papierom na pečenie alebo špeciálnou fóliou. 
  • Cesto potrebuje pred spracovaním zvláčniet, ale nie úplne zmäknúť. Rohlíčky sa najlepšie tvarujú (a nepraskajú) z cesta polotuhého - z príliš mäkkého by ste nevytvarovali nič.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára