decembra 09, 2010

Cheesecake s bielou čokoládou a čučoriedkami

Zaručujem, že po tejto elegantnej verzii americkej klasiky sa hneď zapráši
  • 100-150 g maslových sušienok
  • 60 g rozpusteného masla
  • 250 g plnotučného mäkkého tvarohu alebo žervé
  • 400 g bielej čokolády
  • 285 ml smotany na šľahanie
  • 250 g mascarpone
Na čučoriedkovú omáčku:
  • 280 g čučoriedok (aj mrazených)
  • 50 g prírodného krupicového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
Sušienky nalámte do nádoby robota a rozmixujte na omrvinky. Komínkom vo veku nádoby vlejte maslo a znovu premixujte. Tortovú formu s odnímateľným dnom o priemere 20 cm vyložte kolieskom papiera na pečenie a preneste na neho vláčnu hmotu z omrviniek. Obrátenou lyžicou ju rozotrite a uhlaďte do rovnomernej výšky. Formu dajte do chladničky až do doby, kedy začnete chystať náplň.  
Tvaroh vložte do cedidla vyloženého čistou utierkou, povrch zakryte cípmi utierky a zaťažte čistým kameňom alebo konzervou. Zaveste nad nádobu alebo drez a nechajte odkvapkať prebytočnú vodu - asi za pol hodiny prekvapká, alebo sa vsiakne do utierky.Čokoládu rozlámte na kúsky a vložte do ohňovzdornej misy. Postavte ju na hrniec s mierne vriacou vodou a nechajte čokoládu rozpustiť. Dvakrát trikrát zamiešajte a potom ju nechajte trochu vychladnúť.Smotanu, tvaroh a mascarpone krátko prešľahejte v miske. Pridajte rozpustenú čokoládu a vyšľahajte dohladka. Vlejte na sušienkový základ a dajte do chladničky aspoň na tri hodiny (najlepšie cez noc) stuhnúť.Kým sa cheesecake chladí, pripravte si omáčku. Polovicu čučoriedok rozmixujte s cukrom a citrónovou šťavou a potom pretrite sitom, aby zmes bola hladká.Pred podávaním odopnite steny formy, cheesecake zložte z dna a nakrájajte na rezy. Podávajte preliate čučoriedkovou omáčkou a ozdobené zvyšnými čučoriedkami.
Tmavá verzia: Postupujte úplne rovnako, len bielu čokoládu nahraďte tmavou. Cheesecake na záver polejte čokoládovou omáčkou - zahrejte do varu 140 ml smotany na šľahanie a rozpustite v nej 100 g tmavej čokolády. Nechajte ju vychladnúť a potom polejte koláč. Ozdobte čučoriedkami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára