decembra 09, 2010

Apple pie - jablkový koláč



Apple pie - jablkový koláčCesto:
6 dkg masla
250 g hladkej múky
6pl mlieka
1 vajce
7 dkg cukru
1/2 prášku do pečiva
Náplň:
jablká - nastrúhané alebo na kocky
sekané orechy
škorice
vanilkový cukor
strúhaný tvaroh (nemusí byť)
vajce na potrenie
    Prísady na cesto zmiešame a vypracujeme vláčne cesto. Rozdelíme na polovice. Formu na koláč si vymastíme, polovicu cesta rozvaľkáme na väčší priemer formy a formu ním vyložíme tak, aby cesto ľahko presahovalo okraje. Okraj cesta potrieme vajíčkom. Dno prepichneme niekoľkokrát vidličkou. Prísady na plnku zmiešame a vložíme dovnútra koláča tak, aby množstvo zodpovedalo objemu formy, tj aby bol horný okraj formy zarovnaný až po vrch. Rozvaľkáme druhú polovicu cesta na priemer formy a zakryjeme koláč. Okraje zlepíme, vrchnú vrstvu poprepichujeme vidličkou alebo na pár miestach prerežeme, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme cca 30 min pri 180 ˚ C, kým cesto nie je ružové.

    Pre ozvláštnenie alebo pre slávnostné príležitosti z druhej polovice cesta vykrajujeme tvary, napríklad hviezdičky, kvietky a rovnomerne nimi poukladáme vrch koláča tak, aby sa čiastočne prekrývali

    Žiadne komentáre:

    Zverejnenie komentára