decembra 09, 2010

Štóla

  • 500 g polohrubej múky
  • Štipka soli
  • 100 g práškového cukru + na poprášenie
  • 40 g (kocka) droždie
  • 200 ml mlieka
  • 50 g marcipánu
  • 150 g masla + 10 g na potretie
  • 2 žĺtky
  • mletá škorica
  • 100 g mandlí, olúpaných
  • 100 g kandizovaného ovocia
Pripravte kvások 
Do šalátovej misy preosejte múku so štipkou soli. Premiešajte ju s 80 g cukru a uprostred urobte jamku. V hrnčeku rozdrobte droždie, pridajte zvyšný cukor, tri lyžice vlažného mlieka a umiešajte kašičku. Nalejte ju do jamky a nechajte vzísť kvások; doprajte mu aspoň štvrť hodiny. Medzitým pokrájajte marcipán. 
Zamiesiť cesto 
Rozohrejte maslo a nechajte ho trochu vychladnúť, aby bolo vlažné, ale nie horúce. Potom ho spolu so žĺtkami a škoricou pridajte do jamky v múke. Podľa potreby prilievajte mlieko a dôkladne vypracujte vláčne cesto. Vráťte do misy, zakryte utierkou a nechajte v teple kysnúť. 
Zapracujte suché plody
 Mandle nahrubo nasekajte. Spolu s kandizovaným ovocím a nakrájaným marcipánom je vmiešajte do vykysnutého cesta a ešte raz ho premieste. Na pomúčenej doske z neho vyvaľkajte placku hrubú asi tri centimetre. Dlhšie strany prehnite do stredu a mierne pritlačte. Štólu preneste na plech a nechajte ešte asi štvrť hodiny kysnúť. 
Krásne ju upečte 
Rúru rozpáľte na 200 ° C a pečte štólu asi desať minút. Potom znížte teplotu na 160 ° C a dopekajte dozlata. Ak je naozaj upečená, zistíte pomocou špajdle: keď zostane po vytiahnutí suchá, máte hotovo. Aby sa štóla nepripálila, prikryte ju asi v polovici pečenia alobalom. Hotovú, ešte horúcu štólu potrite maslom a vychladnutú potom bohato pocukrujte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára