augusta 02, 2015

Obrátený ríbezľový koláč


100g hladkej múky
70g celozrnnej múky (ražnej, špaldovej,...)
1 prášok do pečiva
100g trstinového cukru
50g medu
125g zmäknutého masla
4 vajíčka
1čl nastrúhaná kôra z citróna
500-1000g ríbezlí
5pl trstinového sukru na plech
20g masla na plech

1. Vajíčka vymiešame s cukrom, pridáme maslo, med a vymiešame do hladka
2. Múku, prášok do pečiva, nastrúhanú kôru z citróna zmiešame a pridáme k maslovo vajíčkovej hmote
3. Plech vyložíme papierom na pečenie, rovnomerne posypeme cukrom, pridáme pár plátkov masla a po celom plechu rozložíme ríbezle (umyté, odstopkované a odkvapkané)
4. Na ríbezle rovnomerne rozotrieme cesto
5. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch cca 35-40 minút
6. Po upečení necháme koláč mierne vychladnúť a obrátime ho na tanier
7. Pre slávnostnejšie použitie môžeme vrch potrieť vanilkovým krémom:
Krém:
1 balíček pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
400 ml mlieka
4 polievkové lyžice trstinového cukru
250 g masla
Na posypanie: 60–80 g najemno nastrúhanej čokolády na varenie
Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Zo zmäknutého masla a práškového cukru vyšľaháme krém a postupne primiešame vychladnutý vanilkový puding.