apríla 25, 2014

Pizza ako z talianska (domáci taliansky recept)

Taliansko....srdcovka...a k taliansku patrí pizza. Kedysi som od pani domácej rodenej talianky získala jej recept na pizzu, ktorá chutila božsky. Keďže veľká pizza je pre mňa príliš, rozhodla som sa z rovnakého receptu urobiť chuťovky - minipizzu. Chutia a voňajú rovanko skvele ako veľká, už len ľahké biele vínko do ruky, more, slnko, pohoda....

Cesto:
600g polohrubej múky
4 - 6 PL olivového oleja
3 dl mlieka
1/2 lyžička kryšt. .cukru
2 lyžičky soli
 kocka kvasníc

Paradajková pasta:
1 cibuľa
6 strúčikov cesnaku
3 lyžice olivového oleja
1 mrkva
1/4 zeleru
paradajková dreň (prípadne pretlak alebo čerstvé paradajky pokrájané nadrobno)
oregano
bazalka
soľ
koriander
muškátový oriešok
biele korenie

Navrch - podľa chuti, fantázii sa medze nekladú....syr, saláma, paradajky, šunka, slanina, šampiňóny, artičoky, olivy, cibuľa, klobása...

1. Zo surovín na cesto vymiesime pevné ale pružné cesto a dáme vykysnúť.
2. Kým cesto kysne, pripravíme si omáčku - do hlbšej panvice dáme restovať cibuľu, po chvíli pridáme postrúhanú mrkvu a zeler, osolíme, okoreníme, chvíľu miešame a pridáme asi 1,5 dl vody a pretlak. Ak pridávame dreň alebo čerstvé paradajky, vodu nepridávame. Dusíme chvíľu pod pokrievkou a občas pomiešame. Môžeme aj trocha prisladiť (1 čL cukru). Omáčka nesmie byť vodnatá. Nadbytočnú tekutinu odparíme varením bez pokrievky. Do mierne vychladnutej relisujeme cesnak a pridáme bazalku alebo oregano a zvyšné korenie
3. Nakysuté cesto ešte premiesime a necháme ho odpočívať. Môžeme si pripraviť veci na obloženie pizzy. Syry, šunku alebo salámu...
4.  Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na časti. Z množstva vyjde cca 24 minipizz alebo 4 veľké.  Sformujeme ich do bochníčkov a budeme ich vaľkať.
5. bochníčky rozvaľkáme na cca 0,5cm, vrch potrieme omáčkou, posypeme syrom, ozdobíme salámou, prípadne podľa chuti
6. pečieme na 200 cca 15-20 minú podľa farby