Španielska kuchyňa

Typické španielske suroviny:

Ali-oli špan. ali-oli
Je vaječná majonéza s cesnakom, má výraznú chuť.

Bylinky špan. hierbezuelaV španielskej kuchyni sa používajú veľmi často a je ich mnoho druhov. Takmer všetky dostať aj u nás. Najlepšie sú čerstvé, ale môžeme použiť aj sušené (menšie množstvo). Najčastejšie sa používa rozmarín, tymian, šalvia, bazalka, mäta a petržlen.

Cesnak špan. ajoNajvhodnejší je čerstvý. Najlepšie je roztlačiť ho na drevenej doske plochou ostria noža. Ak k cesnaku ešte pred roztlačením pridáme malé množstvo soli, získame cesnakovú pastu.

Cibuľa špan. la cebolla
Používa sa červená, nazývaná ako španielska cibuľa. Má jemnejšiu a sladšiu chuť ako žltá a je vhodná najmä do šalátov, ktoré konzumujeme v surovom stave. Ak ju nemáme k dispozícií, môžeme ju v závislosti od receptu nahradiť bielou alebo hnedou.

Cícer špan. garbanzo
Tiež nazývaný španielska fazuľa, garbanzo alebo ceci. Má orieškovú príchuť a je chrumkavý. Pred varením ho treba dlhšie namáčať (8 hodín). Konzervovaný dostať obyčajne pod názvom garbanzo a môžeme ho použiť namiesto čerstvého, pretože má tú istú chuť a je tiež chrumkavý.

Chorizo špan. chorizo
Je pikantná, nahrubo pomletá saláma, ktorá sa v Španielsku konzumuje veľmi často. Môžeme ju nahradiť akoukoľvek pikantnou salámou.
   
Mandle špan. la almendra
V španielskej kuchyni používajú veľmi často, nielen ako prísada do sladkých, ale aj do slaných pokrmov. Mandľová múčka sú vlastne veľmi najemno lúpané mandle. Používa sa do polievok, omáčok a koláčov, podobne ako obyčajná múka.


Ocot špan. vinagre
Vínny ocot, biely aj červený sa v Španielsku používa ako prísada veľmi často. Ak nemáme poruke červený, môžeme ho nahradiť bielym alebo sladovým.



Olivový olej špan. aceite de oliva
Nemôžeme ničím nahradiť, pretože má nezameniteľnú, typickú chuť. Vyskúšame ich niekoľko a vyberieme si ten „svoj“ podľa chuti.

Paella špan. paella (valencijská ryža)
Je azda najznámejšie španielske jedlo. Prísady, ktoré sa do nej pridávajú, sú v rôznych oblastiach Španielska rôzne, podľa toho, čo sa tam pestuje. Vždy však musí obsahovať ryžu, ochutenú cesnakom, šafranom (alebo kurkumou) a olivový olej.



Paellera špan. paellera (panvica)
Je španielsky názov pre veľkú plytkú panvicu s dvoma uchami, ktorá sa používa výhradne na prípravu tradičného španielskeho ryžového pokrmu – paelly. Môžeme ju nahradiť plytkou ťažšou panvicou alebo rajnicou.
Aj keď paellera nie je surovina, zaradili sme ju sem kvôli jej veľkému významu v španielskej kuchyni.



Paprika čerstvá špan. ají
V Španielsku sa konzumuje červená aj zelená paprika v čerstvom stave. Keď chceme papriku ošúpať, položíme ju na rozohriaty gril, alebo ju podržíme v kliešťoch s dlhou rúčkou nad plynovým plameňom, kým kožka nestmavne. Necháme ju vychladnúť, prikrytú vlhkou utierkou. Upečená kožka sa ľahko šúpe a paprika má delikátnu, dymovú príchuť.

Paprika mletá špan. ají de color
Je korenina, ktorá sa vyrába z rôznych druhov sladkej papriky a používa sa v celej Európe. Má peknú červenú farbu a stredne aromatickú zemitú chuť. Sladká paprika sa používa veľmi často, niekedy sa používa aj štipľavá.


Paradajky špan. la tomatinaSú surovinou, ktorá sa používa takmer v každom recepte, pretože dodáva jedlám výbornú chuť a farbu. Používame zrelé paradajky, sú najchutnejšie. Ak ich nemáme k dispozícií, môžeme použiť aj konzervované.


Píniové jadierka špan. pino piňonero
V oblasti Stredozemného mora rastú ihličnaté stromy, tzv. pínie. Zo šušiek niektorých druhov sa vylupujú jadierka, ktoré sa používajú ako prísada do jedál. Sušené dostať v obchodoch.

Ryža špan. arroz

V Španielsku sa holá biela ryža podáva veľmi zriedkavo. Zvyčajne sa podáva ochutená a prifarbená šafranom či kurkumou alebo ochutená cibuľou, prípadne sa pripravuje s inými surovinami a podáva sa ako paella. Najvhodnejšia je dlhozrnná ryža.



Šafran špan. saffron
Dostať mletý alebo vo forme vlákien. Je to vzácna korenina a ťažko ju dostať. Môžeme ju nahradiť malým množstvom kurkumy alebo mletej sladkej papriky.


Sherry špan. sherryV Španielsku sa vyrába jedno z najlepších sherry, suché a sladké. Obe sa používajú ako prísada do sladkých i slaných jedál.