februára 23, 2011

Tradičné fašiangové fánky

300 g hladkej múky
30 g cukru
40 g kvasníc
50 ml mlieka
40 g masla
100 - 150 ml kyslej smotany
2 žĺtky
5 lyžíc rumu
soľ
masť alebo olej na vyprážanie
práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa má odlepovať od rúk. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme vykysnúť. Potom ho znova vypracujeme a na pomúčenej doske rozvaľkáme. Pomocou radielka pokrájame na obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré v strede dvakrát narežeme. Necháme ich ešte dobre nakysnúť a vypražíme v rozpálenom tuku alebo oleji dočervena. Usmažené fánky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a obalíme ich v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Tvarohový koláč

Cesto:
500g polohrubej múky
200g Hery
2 celé vajcia
1 prášok do pečiva
200g práškový cukor, tuk na vymastenie plechu
Plnka:
1/5kg tvarohu
2 vanilkové pudingy
1/5l mlieka
100g masla Hera
180g praškového cukru
100g hrozienok
4 vajcia
1 vanilkový cukor
kôra z jedného citróna
piškótové omrvinky




Cesto:
Na doske spracujeme múku s práškom do pečiva, cukor, vajcia a heru. Cesto rozdelíme, jednu rozvaľkáme a dáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Posypeme piškótovými omrvinkami a rozotrieme pripravenú plnku. Prikryjeme druhým cestom a dáme do vyhriatej rúry piecť.
Plnka:
Z mlieka a pudingov uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť. Medzitým vymiešame žĺtka s cukrom, vanilkovým cukrom a maslom. Pridáme vychladnutý puding, tvaroh, hrozienka a citrónovú kôru. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Upečený koláč posypeme ešte horúci práškovým cukrom. Dobrú chuť.