augusta 23, 2013

Jablkový krémeš




Svieža varianta obľúbených krémešov:

500g lístkové cesto (1 bal)
detské piškóty okrúhle (necelý balík 240g)
1kg nastrúhané jablká (môže byť aj trochu viac)
vanilkový alebo škoricový cukor na posypanie jabĺk
1l mlieka
2 Zlaté klasy
1 vajce na potretie (nemusí byť)



Lístkové cesto rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu rozvaľkáme, uložíme na plech vyložený papierom na pečenie tak aby okraje boli trošku zdvihnuté.
Na cesto poukladáme nahusto piškóty, na ne nastrúhané jabĺčka (ak pustia šťavu, nevylievame, piškóty ju nasajú a koláč bude vláčnejší). Posypeme vanilkovým alebo škoricovým cukrom.
 Z mlieka, vanilkového cukru a pudingov uvaríme hustý puding a ešte horúci nalejeme/natrieme na jablká.
Vyvaľkáme druhú polovicu cesta a opatrne ho položíme na puding. Pred pečením môžme potrieť vajíčkom. Pečieme na 180° cca 30minút. Krájame po vychladnutí, najlepší je na druhý deň.