septembra 09, 2013

Obrátený slivkový koláč s vanilkovým krémom

1,25 kg sliviek
30 g masla
2 polievkové lyžice strúhanky
2 polievkové lyžice trstinového cukru
1 lyžičku mletej škorice
slivkový lekvár

Piškótové cesto:
9 vajec
9 polievkových lyžíc trstinového cukru
9 polievkových lyžíc hladkej múky
1 lyžičku kakaového prášku
1dcl oleja
1/2 prášku do pečiva

Krém:
1 balíček pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
400 ml mlieka
4 polievkové lyžice trstinového cukru
250 g masla
Na posypanie: 60–80 g najemno nastrúhanej čokolády na varenie

1. Slivky umyjeme, rozpolíme a vykôstkujeme. Veľký plech vyložíme papierom na pečenie, vytrieme maslom a posypeme strúhankou. Polovice sliviek nakladieme odrezanou plochou dole tesne vedľa seba na vrstvu strúhanky. Cukor zmiešame s mletou škoricou a so zmesou posypeme slivky.
2. Pripravíme piškótové cesto: Žĺtky s 5 lyžicami cukru vyšľaháme na jemnú penu.Pridáme olej, znovu prešľaháme. Z bielkov elektrickým šľahačom vyšľaháme tuhý sneh, počas šľahania pridávame zvyšný cukor. Do žĺtkovej peny postupne vsypeme múku, prášok do pečiva, potom primiešame aj sneh z bielkov. ⅔ piškótového cesta rovnomerne nalejeme na slivky. Do zvyšného cesta vmiešame kakaový prášok a nalejeme ho na bielu vrstvu cesta. Opatrne premiešame, aby vzniknuté cesto bolo pruhované.
3. Koláč vložíme do vyhriatej rúry. Pri strednej teplote (180/165 °C) pečieme približne 25 minút. Po vychladnutí koláč obrátime, aby cesto tvorilo spodnú vrstvu a odstránime papier na pečenie.
4. Medzitým pripravíme vanilkový krém: Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Zo zmäknutého masla a práškového cukru vyšľaháme krém a postupne primiešame vychladnutý vanilkový puding.
5. Vrstvu sliviek na „obrátenom“ koláči rovnomerne potrieme slivkovým lekvárom a na to navrstvíme vanilkový krém, ktorý na záver posypeme strúhanou čokoládou. Počkáme, kým krém trochu stuhne, a hotový koláč posypeme nastrúhanou čokoládou. Nakrájame na kocky a servírujeme.