Vianočné pečivo

Keď do Štedrého dňa zostávajú tri týždne, je ten pravý čas premýšľať o príprave prvých kúskov vianočného pečiva.
Tri týždne pred Štedrým dňom pečte pečivo, ktoré potrebuje dlhšie rozležať, neobsahuje príliš veľa tuku a dá sa bez ťažkostí skladovať aj mimo chladničku. Je čas na perníčky, štólu, zázvorníky i sušienky. Pripravené pečivo uložte do papierovej alebo plechovej škatule a dajte na chladné miesto alebo na balkón. Ak máte príliš teplý a suchý byt, vložte do krabice k pečivu prekrojené jablko. 

Medové perníčky
Najviac času na rozležanie potrebujú perníčky. Aby si na nich všetci nevylámali zuby, pečte ich už dva-tri týždne pred Štedrým dňom. Tri týždne sú tiež ideálna doba na to, aby sa v nich dôkladne premiešali chute korenia a medu. Vyhrajte si s variáciami vianočného korenia. Zdobiť ich môžete bielkovou polevou, alebo vytvárať najrôznejšie ornamenty pomocou čokoládovej polevy.
Štóla
Nemecká vianočná klasika, sestra našej vianočky. Sladké pečivo plné mandlí, kandizovaného ovocia a marcipánu. Odporúčam upiecť ju najmenej tri týždne pred Štedrým dňom, po vychladnutí ju opatrne zabaliť do papiera na pečenie a alobalu a nechať pekne uležať, najlepšie na balkóne.
Zázvorníky
Zázvor vás v zimnom období prehreje, jedno v akej podobe. Ochutnajte tradičné cukrovinky s ráznou zázvorovou chuťou, ktoré piekli už naše prababičky. Ak sa výrazného zázvoru bojíte, dajte ho do cesta pokojne menej - stačí ho len toľko, aby pečivo jemne prevoňali. Zameniť ho môžete taktiež za jemne namletý aníz, škoricu, fenikel a ďalšie korenie. Zázvorníky potrebujú čas na odležanie nielen po upečení, ale aj pred ním. Než ich dáte do rúry, nechajte ich preto chvíľu odpočinúť na plechu.
Talianske vianočné sušienky
Chrumkavé sušienky cantuccini Taliani milujú as obľubou si ich namáčajú do dezertného vína. Aj vy ich môžete upiecť s predstihom a mať ich pripravené v zásobe v ozdobnej plechovke, alebo ich niekomu darovať pre radosť. Pridajte k nim fľašu portského vína, a máte skvelý jedlý darček pre každého labužníka.