septembra 13, 2013

Oškvarkové pagáčiky

700g hladká múka
300ml mlieko
300g - 400g mleté oškvarky
2 vajíčka + 1 na potretie
1 kelímok pochúťková smotana
1 kocka droždie
soľ
rasca celá

Z celého mlieka a droždia si pripravíme kvások, pridáme vajíčka, múku, tretinu mletých oškvarkov a dve kávové lyžičky soli. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste.
Vyvaľkáme na hrúbku okolo 0,5 cm, resp. na veľkosť "dosky". Potrieme pomletými oškvarkami, preložíme 2x cez seba (na tretinky), opäť potrieme vrchnú časť mletými oškvarkami a oäť preložíme na tretinky.
Viackrát preložené cesto znova vyvaľkáme a postup s natieraním oškvarkov a prekladaním opakujeme, aby sa nám pagáčiky pri pečení krásne lístkovali. Poprekladané cesto vyvaľkáme na výšku cca 1,5 cm, vykrajujeme pagáče, navrchu každého urobíme nožom mriežku, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme celou rascou (prípadne hrubou soľou, syrom, bylinkami...každý podľa svojej chuti).
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov do zlatohneda (cca 20-25 minút)