februára 07, 2011

Krekry zo semienok


500 g ľanových semienok
250 g tekvicových semienok
250 g slnečnicových semienok
250 g sezamových semienok
bylinky (bazalka, provensálske korenie...)
soľ
 
 



Do veľkej misy nasypte všetky semienka a zalejte vodou. Nechajte stáť aspoň 5 hodín. V prípade, že semienka priveľmi zväčšia objem, dolejte vodu. Nelejte však priveľa, aby ste nemuseli vodu zlievať. Výslednú slizkú hmotu ochuťte soľou a bylinkami podľa vlastného výberu. Nám sa osvedčila provensálska zmes. Vylejte na plechy vyložené papierom na pečenie (uvedené ingrediencie stačia asi na 3 plechy) a sušte v rúre pri teplote 50 °C.
Po niekoľkých hodinách, keď je hmota čiastočne zoschnutá, ale stále mäkká krájačom na pizzu alebo nožom ponakrajujte hmotu na obdĺžniky a nechajte ďalej sušiť. Keď je hmota úplne vysušená, vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a rozlámte podľa naznačených rezov. Uložte do vzduchotesnej nádoby. Krekry vydržia chutné niekoľko týždňov.

Tipy:
Vyskúšajte zmes ochutiť cesnakom alebo nadrobno nakrájanou cibuľkou, pre ostrejšiu chuť pridajte čierne korenie alebo čili.