júla 23, 2013

Marhuľové chutney

Čo je doma, to sa počíta...chutney, skvelá príloha ku grilovanému mäsku, zelenine, syrom ako samostatný dip...je možné použiť ho aj do horúcich omáčok, polievok palebo marinovať mäsko pred grilovaním...pri tomto "korenistom džeme", sa fantázii medze nekladú
....tentokrát marhuľové
1kg marhúľ
700g červenej cibule
1-2dcl bieleho vína
1/2 muškátového orieška
2PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
2 chilli papričky
2ČL soli
3 strúčiky cesnaku
6PL hnedého cukru

Do hrnca dáme na menšie kúsky nakrájané marhule a najemno nakrájanú cibuľu. Podlejeme bielym vínom, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok, nastrúhaný čerstvý zázvor, chilli papričky, soľ, pretlačený cesnak, cukor a necháme bublať 1 hodinu. Potom necháme zredukovať a hodíme ešte 2 hrste petržlenu alebo koriandru. 
Horúce naplníme do pohárov...ak stihneme predtým ako zmizne v brušku.

Pikantný marhuľový džem s vanilkou a zázvorom

700g očistených marhúľ
1balenie želírovacieho cukru
1čl kyseliny citrónovej
1 vanilkový struk
200 g čerstvého zázvoru alebo 1 zarovnaná čl mletého sušeného zázvoru

1. Umyté a vykôstkované marhule odvážime a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme vo väčšom hrnci, alebo najemno nakrájame ak chceme kúsky ovocia v džeme. Pridáme želírovací cukor a veľmi dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme minimálne 3 minúty.
2. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme, nožom vyškriabeme dreň a spolu so šupkou vložíme do hrnca k ovociu. Zázvor olúpeme, nakrájame na plátky a tiež pridáme k ovociu (alebo prisypeme mletý zázvor). Dôkladne povaríme minimálne 2 minúty.
3. Odoberieme prípadnú penu, vyberieme struk a plátky zázvoru. Ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).