marca 06, 2013

Cookies s arašidovým maslom

Arašidové maslo je obrovská mňamka. Pre tých, ktorí ho nevyjedajú rovno z pohára lyžičkou ako ja, mám jedno veľmi chutné využitie. Pozor, sú návykové :-)

 1/2 hrnčeka masla
1 hrnček arašidového masla
3/4 hrnčeka cukru
1 vajíčko
1 PL mlieka
1 vanilkový cukor
1 1/4 hrnčeka polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
1/4ČL soli


Pred prípravou je dôležité aby všetky suroviny boli izbovej teploty, inak sa môže veľmi ľahko stať, že cookies nebudú jemné a mäkké ale skôr suché a rozpadávajúce sa a to nechceme.
Najskôr vymiešame maslo s arašidovým maslom aby sa poriadne spojili, pridáme vajíčko, mlieko, vanilkový cukor a nakoniec postupne múku s práškom do pečiva.
Ak chceme cookies ešte vylepšiť, práve teraz je správna chvíľa na primiešanie kúskov čokolády.
Zo zmesi tvoríme guličky ( ideálny pomocník - naberačka na zmrzlinu) a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Ak chceme povrch po upečení chrumkavejší, môžeme ich jemne pováľať vo vanilkovom cukre. Rozostupy medzi jednotlivými guličkami na plechu treba voliť radšej väčšie, keďže pri pečení sa zmes "rozleje" a vytvorí typickú placku.
Pečieme pri 180 stupňoch (záleží od rúry...tú svoju si už určite poznáte) 10-12 minút a treba dať veľký pozor aby sa neprepiekli, inak budú príliš suché.
Po upečení necháme vychladnúť na plechu aspoň 10 minút a až keď nie sú úplne krehké, prenesieme na dochladenie na mriežku.
Skladujeme pri izbovej teplote v uzavretej dóze...Tie moje však do dózy nikdy nevydržia a zmiznú okamžite.