apríla 15, 2014

Mrkvový koláč/muffiny

Dlho som sa bránila vyskúšaniu mrkvového koláčika, pripadal mi až nechutne zdravý....až kým som nenašla tento recept. Pre istotu som len z polovičky cesta urobila muffiny a keby som vedela že je tak výborný, urobím aj dvojitú dávku.

250 g masla
250 g hnedého cukru
4 vajíčka (žĺtka a bielka zvlášť)
šťava a kôra z jedného pomaranča (prípadne citróna)
170 g hladkej celoyrnnej múky
1 kopcovitá lyžička kypriaceho prášku
170 g mletých orechov
1 lyžička mletej škorice
pol lyžičky mletého zázvoru
230 g strúhanej mrkvy (cca 3 veľké kusy)

Krém:
mascarpone (dá sa nahradiť nehrudkovým tvarohom, prípadne syrom Lučina, alebo Philadelphia)
práškový cukor
Maslo vyšľaháme s cukrom, pridávame po jednom žĺtka, nastrúhanú kôru a šťavu z pomaranča. 
Múku zmiešame s kypriacim práškom, škoricou, zázvorom a orechmi a pridáme do zmesi. 
Všetko spolu premiešame. 
Rúru zapneme na 180°C a 23 cm tortovú formu vystelieme papierom na pečenie (prípadne si pripravíme košíčkz na muffiny). 
Bielka vyšľaháme dotuha so štipkou soli. 
Mrkvu umyjeme, olúpeme a nastrúhame a pridáme do zmesi. Premiešame a nakoniec opatrne primiešame aj vyšľahanú bielkovú penu. 
Cesto nalejeme do formy, uhladíme a dáme piecť na 50 minút. Po pol hodine môžeme povrch prikryť papierom na pečenie, aby sa vrch nespálil. Po upečení necháme chvíľku vychladnúť, vyberieme z formy. 
Na krém vyšľaháme mascarpone s práškovým cukrom, tak od oka a podľa chuti, pridáme nastrúhanú kôru z polovice pomaranča. Krém nanesieme na koláčik, prípadne muffiny, ozdobíme orieškami a....zmlsneme na posedenie :-)