decembra 09, 2010

Korenené arancello


  • 5 veľkých, chemicky neošetrených pomarančov
  • 1 kúsok škorice
  • 2-3 tobolky kardamónu
  • 1 vanilkový struk
  • 1 l vodky
  • 600 g krupicového cukru
  • pomarančová kôra, celá škorica, kardamón a vanilkové struky na ozdobenie
Pomocou škrabky na zemiaky natenko ošúpte kôru z pomarančov; snažte sa, aby na nej nezostalo ani trochu bielej horkej časti. Kôru, škoricu, kardamón a vanilku dajte do veľkého uzatvárateľného pohára alebo zmes rozdeľte do niekoľkých menších. Zalejte vodkou a nechajte na tmavom mieste týždeň stáť, niekoľkokrát denne pretrepte.
Po týždni uvarte pol litra vody a rozpustite v nej cukor. Pridajte korenistú zmes s vodkou a nechajte trochu vychladnúť. Prelejte späť do pohára, uzavrite a nechajte uležať ďalší týždeň. Občas pretrepte.
Preceďte do ozdobných fliaš, pevné časti vyhoďte. Uložte na tmavom chladnom mieste až do Vianoc. Pred darovaním vložte pre efekt do každej fľaše trochu čerstvej pomarančovej kôry a korenia. Likér vydrží až 6 mesiacov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára