decembra 09, 2010

Losos v lístkovom ceste

Mäso ryby získa vrstvou špenátu šťavnatosť aj švih, a vláčny kabátik z cesta obe plus výborne uchová
  • 2 silnejšie filé z lososa, každé o váhe cca 500 g, bez kože
  •  Soľ a korenie na dochutenie 
  • 500 g čerstvého alebo mrazeného listového špenátu 
  • 2 polkilové balíčky lístkového cesta 
  • Múka na poprášenie dosky 
  • 1 vajce, rozšľahané 
  • Sezamové semienka na posypanie   
Bylinkové maslo:

  •   100 g zmäknutého masla + trocha na potretie plech
  •  1 lyžica nasekaných byliniek (estragón alebo petržlen)     
  •  ½ lyžičky soli
  •  1 lyžica citrónovej šťavy
Lososa osoľte a okoreňte. Suroviny na bylinkové maslo premiešajte v miske. Špenát asi 3 minúty podusíme na lyžici bylinkového masla a potom z neho vyžmýkajte čo najviac tekutiny. Osoľte, okoreňte a nechajte vychladnúť.Jeden balíček cesta rozvaľkajte na ľahko pomúčenej pracovnej ploche alebo na doske asi na silu mince. Nožom vyrežte obdĺžnik, ktorý bude približne o štyri centimetre väčší, než je ryba. Druhú časť cesta rozvaľkáme do trochu väčšieho štvorca (mal by byť na každej strane asi o 5 cm väčšia ako ryba). Menší plát cesta položte na plech potretý maslom a rozložte naň polovicu špenátu tak, aby tvarom a veľkosťou zodpovedal veľkosti lososa. Na špenát položte jedno filé a potrite ho bylinkovým maslom. Priklopte druhým kusom ryby a poukladajte zvyšok špenátu.Okraj spodného dielu cesta potrite rozšľahaným vajcom a všetko prekryte druhým (väčším) plátom cesta. Okraje spojte, Zarolujte a pekne pritlačte a zarovnajte. Ozdobte vrypy (vytvoríte je vidličkou) a celý balík dajte asi na hodinu chladiť.Rúru predhrejeme na 200, teplovzdušnú na 180 stupňov. Vychladený balíček lososa potrite vajcom, posypte sezamom a na povrchu vytvorte ostrým nožom šikmé zárezy. Vložte do rúry a pečte 35-40 minút, kým nebude cesto krásne zlaté. Balíček nechajte asi päť minút odpočívať a až potom ho nakrájajte na jednotlivé porcie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára