decembra 09, 2010

Karamelový likér

Karamelový likér mi veľmi pripomína detstvo...paradoxne...Bolo to veľké dobrodružstvo priplížiť sa do kuchyne keď ho ocko na vianoce vyrábal a nenápadne tajne ochutnávať túto sladkú dobrotu v dospeláckej verzii
  • 400 g plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1 lyžica instantnej kávy rozpustená v 1 lyžici horúcej vody
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 400 ml brandy alebo rumu
  • 500 ml smotany na šľahanie

Zatvorenú plechovku s kondenzovaným sladeným mliekom ponorte do hrnca s vodou a zvoľna varte dve hodiny. Nechajte vychladnúť a až potom plechovku otvorte.Skaramelizované kondenzované mlieko v mise premiešajte s kávou, vanilkou a brandy dohladka. Potom dobre premiešajte so smotanou. Nalejte do jednej veľkej sterilizovanej fľaše alebo niekoľkých menších.  
V chladničke vydrží najmenej 2 týždne, ale mám skúsenosť, že podávanie v elegantnom pohári na ľade, na zmrzlinu alebo len také upíjanie pri chladničke počas prípravy slávnostného jedla zmizne oveľa skôr.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára