decembra 09, 2010

Tvarohová štóla s hrozienkami

Štólu pečte s predstihom, aby sa pekne rozležala a zvláčnela. Pod kôrkou z masla a cukru potom objavíte úplný poklad.
  • 500 g hladkej múky + 1 kypriaci prášok
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 vajcia
  • 250 g tučného tvarohu + štipka soli
  • 3 lyžice rumu
  • 250 g masla, zmäknutého
  • 150 g hrozienok, prepláchnutých
  • 100 g farebného kandizovaného ovocia
  • 1 lyžica strúhanej kôry z biocitronu
  • 100 g nasekaných olúpaných mandlí
  • 150 g marcipánu
Na potretie
  •   70-100 g masla, rozpusteného
  • 120-150 g práškového cukru
Múku preosejte s kypriacim práškom, pridajte oba cukry, vajcia, tvaroh, soľ, rum a maslo. Vytvorte hladké cesto. Na záver do neho zapracujte hrozienka, kandizované ovocie, citrónovú kôru a mandle. Cesto prikryte a nechajte ho pol hodiny odležať pri izbovej teplote.Z cesta vyvaľkajte obdĺžnik a do stredu položte valček z marcipánu. Jednou z dlhších strán zakryte marcipán a druhú pritlačte navrch - mala by vzniknúť vlna. Pečte pri 180 stupňoch 40 minút na plechu vyloženom papierom na pečenie.Upečenú štólu potierajte maslom, vždy ho nechajte vsiaknuť do cesta. Potom ju husto sypte cukrom - mal by sa prestať vsakovať do masla a vytvoriť suchú vrstvu.
Niečo naviac:Štóla potrebuje rozležať, v alobale ju dajte trebárs do špajze alebo na balkón a nechajte ju tam kľudne niekoľko týždňov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára