decembra 09, 2010

Najlepšia čokoládová torta

Keď má byť torta naozaj čokoládová, len kakao nestačí. Každý kúsok sa len rozplýva na jazyku!

  • 200 g tmavej čokolády s aspoň 60% podielom kakaovej hmoty
  • 200 g masla nakrájaného na kúsky + na vymazanie formy
  • 1 lyžica instantnej kávy
  • 170 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky sódy
  • 200 g prírodného cukru typu muscovado
  • 200 g prírodného krupicového cukru
  • 25 g tmavého kakaa holandského typu alebo tzv cukrárskeho kakaa
  • 3 stredne veľké vajcia
  • 75 ml (5 lyžíc) cmaru
  • Strúhaná čokoláda alebo čokoládové hoblinky na ozdobu
Na polevu:
  • 200 g kvalitnej tmavej čokolády (pozri vyššie), nalámanej
  • 250 ml smotany na šľahanie 
  • 2 lyžice prírodného krupicového cukru
Kruhovú tortovú formu s odnímateľným dnom vymastite a dno vyložte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 160, teplovzdušnú na 140 ° C. Čokoládu nalámjte do kastrólika, pridajte maslo a kávu, rozpustenú v 120 ml vriacej vody. Prehrievajte, až sa čokoláda a maslo rozpustí, ale nezahrievajte príliš.
Medzitým premiešajte v mise múku, prášok, sódu, cukor a kakao tak, aby v zmesi neboli žiadne hrudky. V inej miske zmiešajte vajcia s cmarom.
Rozpustenú čokoládu a vaječnú zmes premiešajte s múkou, aby vznikla hladká, polotekutá zmes. Vlejte do formy a pečte približne hodinu a pol. Praskliny na povrchu nevadia-zakryje ich poleva. Korpus nechajte vychladnúť (trochu klesne), vyklopte na drôtenú podložku.
Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežte na tri diely. Čokoládu na polevu dajte do misky. V kastróliku zohrejte smotanu s cukrom k bodu varu, prelejte cez čokoládu a premiešajte dohladka. Trochou polevy spojte diely korpusu, zvyškom tortu prelejte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožom.
Ozdobte nastrúhanou čokoládou alebo hoblinkami, nastrúhanými z chladného kúsku čokolády škrabkou na zeleninu. V chlade vydrží torta vláčna a šťavnatá tri až štyri dni.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára