júna 21, 2013

Kuracie nožičky s kuskusovým šalátom

  • kuracie stehienka s kožou 4ks /prsíčkami sa tiež nič nepokazí
Marináda na kura:
  • rasca obyčajná drvená ½ lyžičky
  • rasca rímska 1 lyžička
  • koriander – semienka 1 lyžička
  • cesnak 3 strúčiky
  • chilli paprička 1ks
  • olivový olej 2 lyžičky
  • mletá červená paprika 1lyžica
  • soľ podľa chuti
  • hnedý cukor
  • biely smotanový jogurt
Šalát:
  • mango 1/2ks
  • papája ½ ks
  • paprika väčšia červená 1ks
  • uhorka šalátová 1ks
  • chilli paprička 1ks
  • paradajka 2ks
  • jarná cibuľka 1ks
  • pór za 1 hrsť nakrájaný nadrobno
  • struky mladého hrášku 50g
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • pomarančová šťava z 1 pomaranča
  • limetková šťava z 1 limetky
  • olivový olej 2 lyžice
  • listy šťaveľa 4menšie kúsky
  • listy koriandru ½ zväzku
Kuskus:
  • kuskus 1hrnček
  • olivový olej 1lyžica
  • voda alebo kurací vývar 1,2 hrnčeka
  • soľ
Marináda na kura:
V mažiari rozdrvíme klasickú rascu s rímskou a semienka koriandru. Pridáme nakrájaný cesnak, chilli papričku, olivový olej, červenú papriku, trošku soli a cukru a poriadne zamiešame.
Marinádu poriadne premiešame s kuracími prsiami, pridáme biely smotanový jogurt a opäť poriadne premiešame. Takto pripravené kuracie mäso dáme do chladničky odpočinúť minimálne na 3 hodiny.
Šalát:
Mango olúpeme, odrežeme od kôstky a nakrájame na menšie kocky. Papáju tiež olúpeme, rozpolíme, zo stredu odstránime semienka lyžicou a nakrájame na kocky. Papriku opálenú nad ohňom olúpeme, rozkrojíme, odstránime stred so semienkami a takisto nakrájame na kocky. Z olúpanej uhorky odstránime jadro a opäť pokrájame na kocky. Chilli papričku rovnako pokrájame.
Paradajku sparenú v horúcej vode olúpeme, vyberieme jadro a tiež pokrájame na menšie kúsky.
Na záver nakrájame zelené konce jarnej cibuľky a póru a strúčiky mladého hrášku.
Všetko vložíme do väčšej misy, ochutíme citrónovou, pomarančovou a limetkovou šťavou, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a na koniec pridáme pokrájané listy šťaveľa a natrhané lístky koriandru a premiešame.  Pokiaľ sa bude zdať šalát príliš kyslý, pridajte ešte pomaranč. Odporúčam dressing urobiť osobitne.
Kuracie mäso:
Na rozpálenom olivovom oleji na panvicu položíme kuracie stehienka tak, aby koža bola naspodku a pomaly opekáme z oboch strán. Keď bude opekaná časť trošku tmavšia, nevadí, pretože tmavšiu farbu spôsobuje marináda. Dôležité je opekať pomaly. Na záver mäso zaťažíme pokrievkou a necháme dôjsť, aby teplo prešlo celým mäsom, aby nebolo surové.  
Kuskus:
Vodu alebo vývar necháme zovrieť a do vriacej osolenej tekutiny dáme kuskus, zamiešame, pridáme trošku olivového oleja a necháme asi 10 minút napučať. Napučaný kuskus pridáme do šalátu, zamiešame. Môžeme ešte dosoliť a pridať nepatrne čierneho korenia.
Servírujeme šalát s kuskusom, stehná a ozdobíme čerstvým lístkom koriandru a šťaveľa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára