januára 25, 2011

Talianske Risotto Classico

1 malá cibuľa
1 l mäsového vývaru (najlepšie teľacieho, prípadne teľací bujón zriedený s vodou)
50 g masla
400 g guľatej talianskej ryže (Vialone, Arborio)
100 ml suchého silného bieleho vína
50 g postrúhaného parmezánu
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

Cibuľu ošúpeme a pokrájame čo najdrobnejšie. Vývar  zohrejeme. Polovicu masla odložíme, zvyšok dáme do poriadne veľkého hrnca.
Hrniec položíme na sporák a maslo roztopíme. Pridáme cibuľu a rýchlo ju pomiešame. Potom vsypeme ryžu (rozhodne ju predtým neoplachujeme!), zalejeme ju vínom; teplotu zatiaľ neznižujeme. Keď sa víno vyparí, teplotu varenia znížime na stredný stupeň.
Pridáme za naberačku horúceho vývaru a ryžu dusíme, kým sa neodparí takmer všetka tekutina. Prilejeme ďalšiu naberačku a ďalej intenzívne miešame. Len tak sa nám podarí zamatovohladké rizoto. 
Usilovne pokračujeme v miešaní, kým sa všetka tekutina neodparí. Rizoto má byť šťavnaté a husté, zrnká ryže nech sú: zvrchu mäkučké, vnútri na hryz. Varenie trvá minimálne 20 minút, celé približne 40 minút.
Do ryže pridáme zvyšok masla a parmezán. Ochutnáme. Ak treba, rizoto prisolíme, prípadne okoreníme čiernym korením.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára