júna 21, 2013

Jahodová pena

Ako dieťa som jahodovú penu milovala, babička ju robila každú nedeľu k zmrzline. Ja som ju vždy robila odhadom, ale pre recept som sa pokúsila suroviny odvážiť a tu je výsledok:

200g práškového cukru
400g čerstvých jahôd
8ks bielok

Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh. Očistené, umyté jahody rozmačkáme vidličkou alebo rozmixujeme a zľahka vmiešame do snehu. So zmrzlinou, cukrovými piškótami a čerstvým ovocím je to najväčšia mňamka na svete.

Šalotkovo tangerinový dressing


1 očistený roztlačený strúčik cesnaku
2 štipky soli
1/4 hrnčeka šťavy z tangerín alebo clementiniek
2pl šťavy z citróna/limetky
2 malé nadrobno nasekané šalotky
2/3 hrnčeka olivového oleja

Všetko v mixéri rozmixujeme najemno, necháme v chladničke oddýchnuť a podávame k šalátom.


Pepkov šalát s avokádom a citrusmi

4 veľké hrste mladého špenátu
3pl sezamových semienok
1 grapefruit
1 veľký pomaranč
1 zrelé avokádo 

 Pomaranč a grep ošúpeme, rozdelíme na mesiačiky, prekrojíme, avokádo očistíme, rovnako nakrájame na polovičné mesiačiky, primiešame špenátové listy, semienka, okoreníme, osolíme a zalejeme napríklad šalotkovo-tangerinovým dresingom (recept v časti "dressingy")


Kurací šalát s ananásom


  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 menší ananás
  • citrónová šťava
  • 10 cherry paradajok
  • 1 čili paprička
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • bazalka

Kuracie mäso umyjeme, osolíme, opečieme na panvici a pokrájame na kúsky. V mise zmiešame mäso s polovičkami cherry paradajok, nakrájanými kúskami ananásu, nadrobno nakrájanou čili papričkou, natrhanou bazalkou, korením. Citrónovú šťavu zmiešame s 2 PL olivového oleja a polejeme šalát. Podávame s tmavou bagetou.

Kuracie nožičky s kuskusovým šalátom

  • kuracie stehienka s kožou 4ks /prsíčkami sa tiež nič nepokazí
Marináda na kura:
  • rasca obyčajná drvená ½ lyžičky
  • rasca rímska 1 lyžička
  • koriander – semienka 1 lyžička
  • cesnak 3 strúčiky
  • chilli paprička 1ks
  • olivový olej 2 lyžičky
  • mletá červená paprika 1lyžica
  • soľ podľa chuti
  • hnedý cukor
  • biely smotanový jogurt
Šalát:
  • mango 1/2ks
  • papája ½ ks
  • paprika väčšia červená 1ks
  • uhorka šalátová 1ks
  • chilli paprička 1ks
  • paradajka 2ks
  • jarná cibuľka 1ks
  • pór za 1 hrsť nakrájaný nadrobno
  • struky mladého hrášku 50g
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • pomarančová šťava z 1 pomaranča
  • limetková šťava z 1 limetky
  • olivový olej 2 lyžice
  • listy šťaveľa 4menšie kúsky
  • listy koriandru ½ zväzku
Kuskus:
  • kuskus 1hrnček
  • olivový olej 1lyžica
  • voda alebo kurací vývar 1,2 hrnčeka
  • soľ
Marináda na kura:
V mažiari rozdrvíme klasickú rascu s rímskou a semienka koriandru. Pridáme nakrájaný cesnak, chilli papričku, olivový olej, červenú papriku, trošku soli a cukru a poriadne zamiešame.
Marinádu poriadne premiešame s kuracími prsiami, pridáme biely smotanový jogurt a opäť poriadne premiešame. Takto pripravené kuracie mäso dáme do chladničky odpočinúť minimálne na 3 hodiny.
Šalát:
Mango olúpeme, odrežeme od kôstky a nakrájame na menšie kocky. Papáju tiež olúpeme, rozpolíme, zo stredu odstránime semienka lyžicou a nakrájame na kocky. Papriku opálenú nad ohňom olúpeme, rozkrojíme, odstránime stred so semienkami a takisto nakrájame na kocky. Z olúpanej uhorky odstránime jadro a opäť pokrájame na kocky. Chilli papričku rovnako pokrájame.
Paradajku sparenú v horúcej vode olúpeme, vyberieme jadro a tiež pokrájame na menšie kúsky.
Na záver nakrájame zelené konce jarnej cibuľky a póru a strúčiky mladého hrášku.
Všetko vložíme do väčšej misy, ochutíme citrónovou, pomarančovou a limetkovou šťavou, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a na koniec pridáme pokrájané listy šťaveľa a natrhané lístky koriandru a premiešame.  Pokiaľ sa bude zdať šalát príliš kyslý, pridajte ešte pomaranč. Odporúčam dressing urobiť osobitne.
Kuracie mäso:
Na rozpálenom olivovom oleji na panvicu položíme kuracie stehienka tak, aby koža bola naspodku a pomaly opekáme z oboch strán. Keď bude opekaná časť trošku tmavšia, nevadí, pretože tmavšiu farbu spôsobuje marináda. Dôležité je opekať pomaly. Na záver mäso zaťažíme pokrievkou a necháme dôjsť, aby teplo prešlo celým mäsom, aby nebolo surové.  
Kuskus:
Vodu alebo vývar necháme zovrieť a do vriacej osolenej tekutiny dáme kuskus, zamiešame, pridáme trošku olivového oleja a necháme asi 10 minút napučať. Napučaný kuskus pridáme do šalátu, zamiešame. Môžeme ešte dosoliť a pridať nepatrne čierneho korenia.
Servírujeme šalát s kuskusom, stehná a ozdobíme čerstvým lístkom koriandru a šťaveľa.

Pórová pomazánka

250g lučiny (alebo roztierateľného syra)
1 malý biely jogurt
1 malý jemne nakrájaný pór
čerstvo nasekaná petržlenová vňať
soľ, štipku cukru

Všetky suroviny stačí poriadne premiešať, natrieť na bagetku alebo chlebík a zjesť :-)

Šalát s tofu a kuskusom



300g bieleho tofu (2bal)
500ml zeleninového vývaru
3pl vňate koriandra alebo petržlenu
šťava z 1 limetky
3pl slnečnicových /tekvicových semienok
1pl ľanových semienok
2pl hrozienok / brusníc
5 jarných cibuliek
1 šálka kuskusu

Marináda:
150ml bieleho jogurtu
1 strúčik cesnaku
1čl drvenej rasce
1pl citrónovej šťavy

V miske zmiešame suroviny na marinádu, tofu pokrájame, pridáme k marináde a odložíme oddýchnuť aspoň na pol hodinky.
Kuskus pripravíme podľa návodu na krabičke - zalejeme vyvarom, necháme nasiaknuť cca 10-15 minút.
Kým kuskus chladne, nakrájame cibuľku na kolieska, zmiešame s vňaťou a limetkovou šťavou a premiešame s kuskusom. Dochutíme mletým bielym korením a štipkou soli.
Tofu na panvici opražíme z každej strany, pridáme semienka a opražené zmiešame do zmesi kuskusu a zvyšných surovín.