júla 11, 2013

Koláčikové lízatká (Cake pops)

Tí, čo pečú torty, iste poznajú dilemu, čo urobiť so zbytkami krému a korpusu. Tu je nápad ako zvyšky milo zužitkovať.

Potrebujeme:
Zvyšky tortového korpusu
- prípadne môžete spraviť obyčajné piškótové, kakaové, orieškové, cheesecake…hociaké cesto.
Akýkoľvek krém, ktorý používame na naplnenie torty, prípadne rozpustená nutela, alebo hustý puding
čokoláda alebo čokoládová poleva a cukrové ozdoby na dozdobenie
lízatkové paličky, alebo špajdle


Postup:
Korpus rozmrvíme, zmiešame s krémom, vytvarujeme guličky a dáme na 5 minút do mrazničky aby stuhli a dali sa jednoduchšie zdobiť. 
Čokoládu alebo polevu rozpustíme, namočíme v nej koniec každej paličky, ktorý strčíme do guličky (bez namáčania by sa šmýkali). "Lízatká" namáčame v poleve a ešte pred stuhnutím ozdobíme podľa vlastnej fantázie.


Ovocné košíčky

Cesto na košíčky:
300g masla
2 žĺtky
500g hladkej múky
170g práškového cukru
 - môžeme pridať mleté orechy
formičky na košíčky/medvedie labky
(pre "lenivcov" kupované linecké cesto poslúži rovnako)

Krém:
2 kelímky sľahačky 33%
2 malé plechovky mandarinkového kompótu (aj so šťavou) 
2 sáčky pudingu bez varenia Dr Oetker Creme Olé (nemeniť za iný puding!!!).


Zdobenie:
akékoľvek ovocie podľa chuti


Postup:
1. Cesto:
Maslo necháme zmäknúť. Do misy preosejeme múku a cukor, pridáme žĺtky a maslo a rýchlo všetko vypracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň pol hodiny odpočinúť.Tenkú vrstvu cesta vtlačíme do vymastených formičiek a pečieme pri 180 ° C doružova.

2. Krém:
Mandarínky pokrájame na menšie kúsky. Všetky prísady na krém vložia do pevne uzatvárateľnej nádoby, potrasú sa 15-30 sekúnd. Stačí dodržať len na jednu zásadu. Nad prísadami v nádobe musí byť dostatočné množstvo vzduchu, aby sa pri trasení dobre spojili. 

3. Košíčky naplníme krémom a ozdobíme podľa chuti ovocím.


Red Velvet muffinky

1/4 šálky kvalitného kakaa
2pl červeného potravinárskeho farbiva
1/4 šálky prevarenej vody
6pl masla (zmäknuté, nakrájané na kocky)
1 a 2/3 šálky cukru
3 veľké vajcia
1šálka cmaru
1čl vanilkového extraktu
2 a 1/2 šálky polohrubej múky
1čl soli
1čl jablčného octu
1čl prášku do pečiva

Zdobenie:
marcipán
cukrové ozdoby
čokoládový/orieškový krém (nutela)


1. Rúru predhrejeme na 170°C. Formu na muffinky vyložíme košíčkami.
2. V strednej miske zmiešame kakao, farbivo a vodu. cmar vymiešame s cukrom elektrickým šľahačom cca 3 minúty, pridáme vajcia a vymiešame dohladka.
3. Zmes cmaru, cukru a vajec s vanilkovým cukrom zmiešame s kakaovou hmotou, primiešavame múku s práškom do pečiva, pridáme zvyšné ingrediencie a miešame dohladka.
4. Cesto rozdelíme do košíčkov asi do 3/4, pečieme 20-25 minút.
5. Každý muffin potrieme tenkou vrstvou nutely aby na vrchu držal marcipán. Ozdobíme marcipánom a cukrovými ozdobami.


Ríbezľové muffinky

200g hladkej múky
100g cukru
2čl prášku do pečiva
1/2 vanilkového cukru
1 vajce
120ml mlieka
120ml oleja
ríbezle



Ríbezle očistíme, umyjeme a necháme na obrúsku vysušiť.
Zo všetkých ingrediencií vypracujeme hustejšie cesto. Asi 3/4 ríbezlí vmiešame do cesta, ktorým naplníme košíčky alebo formu na muffiny, každý do cca 3/4. Zvyšné ríbezle poulkladáme navrch. Pečieme pri 180°C približne 15-20 minút. (skúška upečenia ako pri bábovke).