januára 04, 2011

Seitan na brazílsky spôsob

1/2 kg seitanu nakrájaného na malé kúsky
1/2 červenej a 1/2 zelenej papriky nakrájanej na kúsky
2-3 cilule nakrájanej na kolieska
2 paradajky nakrájané na kúsky
1 malá mrkva nakrájaná na (tenké) kolieska
1/2 paštrnáku nakrájaného na (tenké) kolieska
250 g nakrájaných čerstvých šampiňónov
100 g do mäkka uvarených červených fazulí
0,2 l vody
0,1 l nizkotučného mlieka
1 - 2 PL ovsennej múky na zahustenie
trocha sójovej omáčky
olivový olej
trocha petržlenovej vňate
korenie: čierne korenie, sladká a štipľavá paprika, bylinkový bujón, bazalka, oregano

Seitan vyžmýkame z marinády a pokvapkáme ho sójovou omáčkou. (Vrelo doporučujem sladkú s. omáčku.) Vhodíme ho do panvice s prudko rozpáleným olejom a opražíme. Rýchlo miešame a keď vidíme, že má seitan "kôrku" vložíme cibuľu, paštrnák, mrkvu a dusíme. Po chvíli pridáme šampiňóny, paradajky, papriku, červenú fazuľu a na miernom ohni dusíme. Môžme samozrejme podlievať vodou, kým zelenina nepustí šťavu. V mlieku vymiešame múku a pred dokončením vlejeme. Pridáme vňať a krátko ešte povaríme. Okoreníme pikantne podľa vlastnej chuti a pridáme sójovú omáčku (už nie sladkú).

Medzitým čo sa varila omáčka, uvaríme si cestoviny (vretená, 0,4 kg v suchom stave) podľa základného predpisu.

Cestoviny zmiešame s omáčkou.

Je lepšie ak cestoviny trochu kratšie varíme a radšej ich necháme dôjsť v omáčke.

Hummus

250 g (1 šálka) suchého cíceru
2–3 šálky vody
2–3 strúčky cesnaku
2–3 lyžice pasty tahini
2–3 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice olivového oleja
lyžička mletej rímskej rasce
lyžička mletej papriky čili (podľa chuti)

Najprv namočíme cícer na niekoľko hodín do vody. Po prvých 5 minútach varenia vriacu vodu scedíme, čím odstránime z cíceru fazín, ktorý zaťažuje trávenie. Potom prilejeme také isté množstvo vody a varíme cícer až do mäkka. Uvarený cícer a cesnak riadne rozmixujeme, pridáme tahini, citrónovú šťavu, rímsku rascu, čili podľa chuti a dôkladne všetko premiešame. Omáčku na plytkom tanieri polejeme zvrchu olivovým olejom. Môžeme ešťe ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou, bazalkou, alebo pažítkou. Hummus podávame s čerstvou zeleninou a arabským chlebom pitta.

Mexická fazuľová nátierka

1 PL olivového oleja
1 stredne veľká cibuľa
1-2 konzervy sterilizovanej červenej fazule v pikantnej chilli omáčke
1 zelená paprika posekaná nadrobno
soľ

Fazuľu zlejeme z konzervy,necháme odkvapkať,potom ju rozmixujeme.Na na panvici rozohrejeme olivový olej,pridáme na jemno nakrájanú cibuľu,posekanú zelenú papriku (paprika nemusí byť,kto nemá rád) a všetko spolu orestujeme do sklovita.Pridáme rozmixovanú fazuľovú hmotu a všetko spolu prehrejeme,aby sa chute spojili. Trochu osolíme.