januára 25, 2011

Talianske Risotto Classico

1 malá cibuľa
1 l mäsového vývaru (najlepšie teľacieho, prípadne teľací bujón zriedený s vodou)
50 g masla
400 g guľatej talianskej ryže (Vialone, Arborio)
100 ml suchého silného bieleho vína
50 g postrúhaného parmezánu
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

Cibuľu ošúpeme a pokrájame čo najdrobnejšie. Vývar  zohrejeme. Polovicu masla odložíme, zvyšok dáme do poriadne veľkého hrnca.
Hrniec položíme na sporák a maslo roztopíme. Pridáme cibuľu a rýchlo ju pomiešame. Potom vsypeme ryžu (rozhodne ju predtým neoplachujeme!), zalejeme ju vínom; teplotu zatiaľ neznižujeme. Keď sa víno vyparí, teplotu varenia znížime na stredný stupeň.
Pridáme za naberačku horúceho vývaru a ryžu dusíme, kým sa neodparí takmer všetka tekutina. Prilejeme ďalšiu naberačku a ďalej intenzívne miešame. Len tak sa nám podarí zamatovohladké rizoto. 
Usilovne pokračujeme v miešaní, kým sa všetka tekutina neodparí. Rizoto má byť šťavnaté a husté, zrnká ryže nech sú: zvrchu mäkučké, vnútri na hryz. Varenie trvá minimálne 20 minút, celé približne 40 minút.
Do ryže pridáme zvyšok masla a parmezán. Ochutnáme. Ak treba, rizoto prisolíme, prípadne okoreníme čiernym korením.

Tortilla de patatas

Tortilla je španielska omeleta. Zväčša sa servíruje so zemiakmi, ale i so sezónnou zeleninou, alebo s paprikovou salámou chorizo. V menších porciách sa podáva aj ako studené tapas či teplé predjedlo k hlavného chodu. 

2 PL olivového oleja
2 veľké zemiaky
2 stredne veľké cibule
4 vajcia
1/4 KL mletej červenej papriky
1 PL olivového oleja


V stredne veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme na kocky alebo na plátky pokrájané zemiaky a cibuľu nadrobno. Pražíme na strednom ohni, kým nie sú zlatohnedé a dobre presiaknuté olejom. Potom oheň zmiernime, panvicu prikryjeme a dusíme 5 – 6 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké. Občas premiešame.

Cibuľu so zemiakmi vyberieme z panvice a necháme odkvapkať na papierovej utierke. V stredne veľkej miske vyšľaháme dopenista vajcia s paprikou a opatrne pridáme zemiaky s cibuľou.
V čistej panvici rozohrejme olej. Vlejeme vajcovú masu a na strednom ohni pražíme 15 – 20 minút, alebo kým sa masa nestuhne. Môžeme ju na horúcom grile zapiecť do zlatohneda.

Chutnú omeletu upražíme na miernom ohni, preto je potrebné opekať ju v panvici s hrubým dnom. Môžeme použiť aj panvicu, v ktorej sa suroviny nelepia (teflónovú).
Omeleta sa nepripaľuje a okrem toho stačí použiť len polovičné množstvo oleja.