februára 04, 2011

Avokádový dip

3 zrelé  avokáda
1 väčšia rajčina
2 mladé cibuľky (alebo 1 stredne veľká obyčajná)
2 limetky
tabasco
soľ, čierne korenie

Rajčinu sparíme horúcou vodou, ošúpeme, vyberieme semienka a dužinu nakrájame na drobné kocky. Lyžicou vydlabeme dužinu avokáda, rozpučíme ju vidličkou a pokvapkáme šťavou z limetiek. Rajčinu a nadrobno posekanú cibuľku pridáme do avokádovej kaše, ktorú vzápätí osolíme, okoreníme a pokvapkáme tabascom. Hotovú prílohu uložíme do chladničky. Guacamole podávame k nachos alebo ku kukuričným plackám tacos.

Ananásovo-mandarinkový koláč s kokosom

250 g zmäknutého masla
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukor
štipka soli
4 vajcia
500 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
125 ml mlieka
100 g masla
425 ml ananás v plechovke (prípadne čerstvý)
425 ml mandarinka v plechovke
200 kokosu
100 ml smotany na šľahanie


Zmäknuté maslo, cukor, vajce, vanilkový cukor a štipku soli vyšľaháme. V miske si zmiešame múku a prášok do pečiva. Spolu s mliekom pridáme do zmesi a spracujeme na hladké cesto. Cesto rovnomerne rozotrieme na vymazaný plech velký približne 30 x 40cm. Rozpálime trúbu na 200st.
Maslo si rozohrejeme v hrnci. Ananás a mandarínky scedíme a štavu necháme. Kokos pridáme k rozohriatemu maslu, premiešame a pridáme ananás a mandarínky. Premiešame a pridáme 150 ml štavy a smotanu. Premiešame a rozotrieme na cěsto. Dáme do trúby piecť na 40-45minút. 10 minut pred koncom pečenia prikryjeme plech alobalom, aby sa kokos navrchu nespálil.