- kuracie stehienka s kožou 4ks /prsíčkami sa tiež nič nepokazí
- rasca obyčajná drvená ½ lyžičky
- rasca rímska 1 lyžička
- koriander – semienka 1 lyžička
- cesnak 3 strúčiky
- chilli paprička 1ks
- olivový olej 2 lyžičky
- mletá červená paprika 1lyžica
- soľ podľa chuti
- hnedý cukor
- biely smotanový jogurt
- mango 1/2ks
- papája ½ ks
- paprika väčšia červená 1ks
- uhorka šalátová 1ks
- chilli paprička 1ks
- paradajka 2ks
- jarná cibuľka 1ks
- pór za 1 hrsť nakrájaný nadrobno
- struky mladého hrášku 50g
- citrónová šťava z 1 citróna
- pomarančová šťava z 1 pomaranča
- limetková šťava z 1 limetky
- olivový olej 2 lyžice
- listy šťaveľa 4menšie kúsky
- listy koriandru ½ zväzku
- kuskus 1hrnček
- olivový olej 1lyžica
- voda alebo kurací vývar 1,2 hrnčeka
- soľ
V mažiari rozdrvíme klasickú rascu s rímskou a semienka koriandru. Pridáme nakrájaný cesnak, chilli papričku, olivový olej, červenú papriku, trošku soli a cukru a poriadne zamiešame.
Marinádu poriadne premiešame s kuracími prsiami, pridáme biely smotanový jogurt a opäť poriadne premiešame. Takto pripravené kuracie mäso dáme do chladničky odpočinúť minimálne na 3 hodiny.
Šalát:
Mango olúpeme, odrežeme od kôstky a nakrájame na menšie kocky. Papáju tiež olúpeme, rozpolíme, zo stredu odstránime semienka lyžicou a nakrájame na kocky. Papriku opálenú nad ohňom olúpeme, rozkrojíme, odstránime stred so semienkami a takisto nakrájame na kocky. Z olúpanej uhorky odstránime jadro a opäť pokrájame na kocky. Chilli papričku rovnako pokrájame.
Paradajku sparenú v horúcej vode olúpeme, vyberieme jadro a tiež pokrájame na menšie kúsky.
Na záver nakrájame zelené konce jarnej cibuľky a póru a strúčiky mladého hrášku.
Všetko vložíme do väčšej misy, ochutíme citrónovou, pomarančovou a limetkovou šťavou, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a na koniec pridáme pokrájané listy šťaveľa a natrhané lístky koriandru a premiešame. Pokiaľ sa bude zdať šalát príliš kyslý, pridajte ešte pomaranč. Odporúčam dressing urobiť osobitne.
Kuracie mäso:
Na rozpálenom olivovom oleji na panvicu položíme kuracie stehienka tak, aby koža bola naspodku a pomaly opekáme z oboch strán. Keď bude opekaná časť trošku tmavšia, nevadí, pretože tmavšiu farbu spôsobuje marináda. Dôležité je opekať pomaly. Na záver mäso zaťažíme pokrievkou a necháme dôjsť, aby teplo prešlo celým mäsom, aby nebolo surové.
Kuskus:
Vodu alebo vývar necháme zovrieť a do vriacej osolenej tekutiny dáme kuskus, zamiešame, pridáme trošku olivového oleja a necháme asi 10 minút napučať. Napučaný kuskus pridáme do šalátu, zamiešame. Môžeme ešte dosoliť a pridať nepatrne čierneho korenia.
Servírujeme šalát s kuskusom, stehná a ozdobíme čerstvým lístkom koriandru a šťaveľa.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára